Gardens, nursery and orchards of the Comenius Teacher Training College in 1895

,
handdrawn map / plan of Comenius school training garden and nursery

Plan of Comenius Teacher Training Gardens in Sárospatak, 1895 detailing the extensive teacher training plots around the original and still existing teacher training building in Sárospatak. Plots include a large area of asparagus and seedlings, a variety of fruit and nut trees and a botanical garden for good measure. Plus plots for the servants.

In addition to the gardener’s house and hospital, the extensive area set aside for horticulture and propagation included a kitchen, a botanic garden, willow for weaving, a playground and ice rink as well as beds for

servants

almond, peach, apple, pear, plum, cherry, sour cherry trees, raspberry

seedlings, local and non-local grape varieties

melon, flowers, horseradish, asparagus

Will add source when found.

handdrawn map / plan of Comenius school training garden and nursery

And just a note with a Hungarian source about another famous garden, Zsuzsanna Lórántffy‘s Gombos-kert, thought to have been located near the Sárospatak garden the ruling family once counted among their homes.

A bit of a treat here for those who can read Hungarian and a taster summary for those who can’t. All beautiful, rare and useful plants filled the garden, blooming and scenting in a thousand colours… Grafting and exchanging plants, creating a wide variety from jams to oils, alcohol to medicines.

https://www.hegyaljakapuja.hu/magyar/oldalak/tokaj_hegyalja_gombos_kert/

“Ez a híres kert, a Gombos-kert. Abban minden ami szép, ritka és hasznos növény csak akadt, ezer színben virult és illatozott. Belőlük főzték kamraszám a lekvárokat, párolták az illatokat, főzték, aszalták, timporálták/elegyítették a gyógyszereket. Olyan bőségben készítették, hogy jutott belőlük nemcsak a várbeli népeknek, hanem bármely rászorulónak, akit a fejedelemasszony maga ápolt, ha otthon volt.

Boldogan szemlélte és irányította híres kertészetét. Vetélkedett kertész, Károlyi Mihály tudásával. Oltott, szemzett, csereberélt ritkaságokat. Aki egyszer a kamráját is megvizitálhatta, annak ott is csodálatos világ tárult  eléje. Valamilyen formában ott lelete a kert százféle termését és ezerillatú virágözönét.
A liktáriumok/lekvárok/ mellett hosszan sorakoztak a kert ízes, illatos kivonatai, aszalványai. Szederlevél hajat mosni,fekete gyopár fogfájás ellen, aszúrózsalevél, rózsavíz és gyöngyvirágvíz illatszerül és gyógyszerül egyaránt. A szeszben oldott illatok egy patikai raktárral is vetekedtek. Hársfavirágvíz, levendulabor ,fodormentavíz, pápafűvíz, fejérliliomvíz. Egyik a vesének volt jó, másik a májnak, harmadik a hideglelés ellen, a negyedik szájvíznek.

Tőle származhatik az a balzsam, amely Méliusz Péter Herbáriumában sincs meg. A receptjét szájról-szájra adták a pataki uradalom területén. „A körömvirág szirmát megszárítod, vajban megpirítod, tégelybe csurgatod és elzárod. A gennyes seb gyorsan meggyógyul tőle. Szirmának a teája gyomorfekély ellen jó.””